Volkswagen Araçlarına ChatGPT'yi Entegre Ediyor
Otomotiv sektörünün teknolojik yeniliklere hızla uyum sağlaması nedeniyle Volkswagen'in son hamlesi otomobil tutkunlarını memnun edecek gibi görünüyor. Alman otomotiv devi, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka ChatGPT'yi 2024 yılının ikinci çeyreğinden itibaren otomobillerine entegre edeceğini duyurdu. Volkswagen, bu sayede kullanıcılarına daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı ve onların ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt vererek, kullanıcı memnuniyetini artırmayı hedefliyor. Bu yenilik, Volkswagen’in mevcut IDA sesli asistanını ChatGPT ile bir araya getirerek, çeşitli yeni model araçlarında kullanılacak.
Volkswagen, Las Vegas'taki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) teknoloji ortağı Cerence ile iş birliği içinde yeni işlevini tanıttı. Mevcut Volkswagen modelleri ve sesli asistanlara sahip MEB ve MQB evo tabanlı diğer Grup markalarının modelleri, halihazırda müşterilerin elinde bulunan araçlar da dahil olmak üzere gelecekte sohbet robotuna erişebilecek. Volkswagen CEO’su Oliver Blume, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Müşterilerimize yapay zeka ile gerçek katma değer sunmak istiyoruz. Harici dijital ekosistemleri araca bağlayarak daha da iyi bir ürün deneyimi yaratmayı hedefliyoruz. Teknoloji şirketleriyle iş birlikleri bizim için çok önemli. Gelecekte kurumsal ve kültürel anlamda iş birliğini basitleştirmeyi amaçlıyoruz.”
ChatGPT'nin Avantajları Neler Olacak?
ChatGPT'nin Volkswagen Voice Assistant entegrasyonu, önceki ses kontrolünün ötesine geçen bir dizi yeni özellik sunuyor. Örneğin, IDA sesli asistanı bilgi-eğlence, navigasyon ve iklim kontrol sistemlerini kontrol etmek veya genel bilgi sorularını yanıtlamak için kullanılabilir.
Volkswagen, söz konusu entegrasyonun, araç içi işlevleri tamamen "eller serbest" bir şekilde, yani ellerinizi hiç kullanmadan gerçekleştirmenize olanak sağlamak için eklendiğini söylüyor. Bu, gelecekte sohbet robotuna "Hey IDA" gibi basit bir komutla veya direksiyon simidindeki bir düğme aracılığıyla erişebileceğiniz anlamına geliyor. Bu teknoloji, sürücü ile araç arasında zengin ve anlamlı bir diyalog yaratmayı amaçlıyor. Örneğin sürücüler, araç özellikleri, yol koşulları gibi spesifik konularda detaylı bilgi alabilecek. Ayrıca ChatGPT'nin gelişmiş dil işleme yetenekleri sayesinde sürücülerle daha doğal ve sezgisel iletişim kurulacak. Bu sadece sürüş deneyimini daha keyifli hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda güvenliği de artırıyor. Bu entegrasyonun bir diğer faydası da kullanım kolaylığıdır. Sürücülerin ek hesap oluşturmasına veya yeni uygulamalar yüklemesine gerek yoktur. Sistem, önceden ayarlanmış basit uyandırma sözcükleriyle veya direksiyon simidindeki düğmelere basılarak kolayca etkinleştirilebilir. Bu özellikler ChatGPT'nin araçlara entegrasyonunu kolay ve erişilebilir hale getiriyor, böylece herkes teknolojiyi rahatça kullanabiliyor.
Volkswagen'in elektrikli otomobil serisi olan ID.7, ID.4, ID.5 ve ID.3 ile birlikte yeni Tiguan, Passat ve Golf modelleri, yapay zeka sohbet robotu teknolojisini benimseyen araçlar arasında yer alacak. Bu modellere entegre edilmesi planlanan ChatGPT ile otomobil kullanıcılarına, araçlarıyla daha önce hiç deneyimlemedikleri bir iletişim seviyesine ulaşma imkanı sunulacak. Teknoloji ortağı Cerence'in Chat Pro ürünü ve OpenAI'nin kapsamlı dil modelini temel alan yapay zeka tabanlı sohbet robotları Avrupa'da satışa sunulacak. Türkiye'de ne zaman satışa çıkacağına dair henüz bir bilgi yok.