BMW'nin yeni elektrikli SUV konsepti Vision Neue Klasse X

Konsept sadece gelecek yılın iX3'ünün değil, aynı zamanda yeni bir tasarım dilinin ve BMW'nin ilk özel elektrikli otomobil platformunun da habercisi. BMW başkanı Oliver Zipse, "Neue Klasse yalnızca bir otomobilden veya belirli bir konseptten çok daha fazlasıdır" diyor.

BMW Vision Neue Klasse X yalnızca bir konsept değildir. Bu, BMW içindeki gerçek bir devrimin yakın geleceğine açılan bir penceredir. Bu sadece markanın yuvarlak pil hücrelerine sahip ilk özel elektrikli otomobil platformunun önünü açmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni bir tasarım dilinin ve yeni nesil iDrive'ın da ön izlemesini yapıyor. 2023'te tanıtılan Vision Neue Klasse sedanın SUV arkadaşı olan yeni X, önceki konseptin yükseltilmiş versiyonundan çok daha fazlası.

   


İlk kez 1930'larda görülen bir tasarımın modernize edilmesiyle, retro-fütüristik böbrek ızgarasına sahip, önemli ölçüde değiştirilmiş bir ön fasyaya kavuşuyor. Aydınlatılmış hatlarıyla ince, dik böbreklerin iki yanında, 2021 i Vision Circular'dakilere benzer şekilde dikey olarak hizalanmış LED'ler yer alıyor. Sürücü araca yaklaştığında, ızgaraya ve böbreklere yerleştirilmiş LED'ler, sahibini selamlamak için karşılama ışıkları olarak ikiye katlanıyor. Arka farlar da neredeyse aracın tüm genişliği boyunca uzanıyor ve son konseptlerde gördüğümüz minimalist BMW logosu tarafından ikiye bölünmüş durumda. Öne çıkan tavan spoyleri sportif bir hava katıyor ve SUV'un arkasını dağıtacak bir arka silecek yok. İç mekanda tamamen petrolsüz olarak üretilen %100 doğal bir yüzey malzemesi kullanılmış. Ayrıca, enjeksiyon kalıplama bileşenleri ilk kez bu modelde deniz plastiklerinden yapıldı.
Tasarımın yanı sıra BMW, Gen6 pilleriyle ilgili bazı ön teknik özellikleri paylaşıyor . Günümüzün Gen5 prizmatik pillerine kıyasla yuvarlak hücrelere geçiş yapan yeni pillerin enerji yoğunluğu %20'den fazla artacak. 800 voltluk bir sistemin benimsenmesiyle şarj hızı %30 artarak yalnızca 10 dakikalık şarjın ardından 186 mil (300 kilometre) sürüş menzili sağlanıyor. Menzilden bahsetmişken, Alman lüks markası menzilin %30 artacağını iddia ediyor.